SoftTree Technologies SoftTree Technologies
Technical Support Forums
RegisterSearchFAQMemberlistUsergroupsLog in
[10.1.277 Pro] - Issues connecting to MariaDB servers

 
Reply to topic    SoftTree Technologies Forum Index » SQL Assistant View previous topic
View next topic
[10.1.277 Pro] - Issues connecting to MariaDB servers
Author Message
gemisigo



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 1502
Country: Hungary

Post [10.1.277 Pro] - Issues connecting to MariaDB servers Reply with quote
I'm experiencing problems when trying to connect to a MariaDB (5.5.57) server using {MariaDB ODBC 3.1 Driver}. The connection parameters are properly set up but when I try to connect I get a warning stating that:



As I'm pretty sure this a MariaDB and not a MySQL, I answer no. SE is then seemingly frozen but after a few seconds, I get a popup showing it is trying to refresh the DB Explorer. If I leave it at that it gets stuck indefinitely, I have to kill it from the Task Manager.



If I answer yes all SE does is it changes the Database Type in the connection dialog to MySQL.

Trying to connect to the server as if it were MySQL (with {MySQL ODBC 8.0 Unicode Driver}) results in SE quitting/crashing without a word.
Trying to connect to the server as if it were MySQL (with MySQL dll) gives the warning complaining again about the mismatching SQL assistance types but this time the other way around:


Thu Mar 14, 2019 7:43 am View user's profile Send private message
SysOp
Site Admin


Joined: 26 Nov 2006
Posts: 6786

Post Reply with quote
The driver and server seem to be a bit outdated and maybe identifying themselves as "MySQL". The Connect dialog uses several methods to identify server type, including type and version info reported by the driver. If the driver returns "MySQL", then it may appear as a MySQL server.

Can you please try native connection using libmariadb.dll. Do you get the same errors?
Fri Mar 15, 2019 9:00 am View user's profile Send private message
gemisigo



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 1502
Country: Hungary

Post Reply with quote
While the server is indeed outdated (alas, not much I can do about that), the driver is the latest RC. I tried 3.0.8 instead just to see what happens but it didn't make any difference.

Regarding libmariadb.dll, it only works well using the 32bit driver. When I try to use the 64bit driver it took >2 minutes for the Refreshing DB Explorer... splash to go away, and every popup needs a vast amount of time to populate. Running queries is also snail-slow. On the other hand, using the 32bit driver requires using the 32bit SE, which I haven't done for a long time.
Mon Mar 18, 2019 5:57 am View user's profile Send private message
SysOp
Site Admin


Joined: 26 Nov 2006
Posts: 6786

Post Reply with quote
Thank you for trying different options. At least we do know that when you connect using native client, the server is recognized as MariaDB. You may actually want to try one other option which using ADO.NET.

But we can say now there is some issue with server type recognition. I' putting performance issue with 64-bit libmariadb aside for the moment, I think it's unrelated and need to be investigated separately.

May I ask to execute SELECT version() and let us know what it returns?
Als, after connection, ignore the warning, press Ctrl+Shift+F9 and if you see MySQL selected for SQL Assistance type, please choose MariaDB. Does this solve the issue with ODBC connections?
Tue Mar 19, 2019 8:51 am View user's profile Send private message
Display posts from previous:    
Reply to topic    SoftTree Technologies Forum Index » SQL Assistant All times are GMT - 4 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to: 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


 

 

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.